Doorstart na faillissement? 10  tips voor succes. Welke factoren maken een doorstart na faillissement mogelijk? Wat zijn de kansen van een doorstart? Een doorstart na faillissement is vaak een goede optie, maar waneer? Mr. James Leliveld, advocaat ondernemingsrecht en herstructureringen legt uit waar de kansen liggen.

Doel curator

Ooit was ik curator. Maar eerlijk gezegd, ik vond het maar saai en frustrerend. Voor de vorm spreken curatoren wel altijd over (een onderzoek naar) een doorstart, maar eigenlijk komt het zelden voor. Waarom dat zo is? Simpel, de primaire taak van een curator is de afwikkeling van een boedel en niet een doorstart na faillissement.

Dat houdt in Jip en Janneke taal in dat de curator zoveel en zo snel mogelijk de vermogensbestanddelen van een onderneming moet zien te verzilveren. Dat gebeurt meestal in de vorm van een openbare verkoop. Met het geld dat vrijkomt betaalt hij voor zoveel mogelijk de schuldeisers; maar natuurlijk wel pas nadat hij eerst zijn eigen kosten heeft betaald.

Mijn excuses voor mijn vakbroeders, maar ja, zo gaat dat.

Ik begrijp het aan de andere kant ook wel. Een doorstart na faillissement is vaak ingewikkelder dan een gewone afronding van het faillissement. Het duurt ook vaak langer dan een openbare verkoop. Maar daarnaast is de curator ook allergisch voor ondernemersrisico’s. Gevolg, de curator kiest dan meestal voor de weg van de minste weerstand. En dat is vaak de openbare verkoop.

Jammer natuurlijk. Omdat een doorstart vaker tal van voordelen biedt. Vaak levert dit uiteindelijk meer op voor de boedel en ook is een doorstart doorgaans beter voor de werkgelegenheid.

Dat is ook de reden waarom ik gestopt ben met het curatorschap. Het geeft een absoluut grotere kick om bijvoorbeeld juist een bedrijf in moeilijkheden voor het faillissement te behoeden of een succesvolle doorstart te realiseren. Dat is mooier dan een(saaie) afwikkeling van een boedel. Intensiever, maar wel veel spannender en een grotere intellectuele uitdaging.

Wat je in feite doet is het volgende: je breekt het bedrijf af in de vorm van het faillissement en daarna “richt je het bedrijf weer opnieuw in”. Dat opnieuw inrichten gaat natuurlijk gepaard met allerlei maatregelen om de doorstart te optimaliseren. De zwakke elementen (zoals niet noodzakelijke kosten) uit het verleden laat je achterwege en de krachtigste onderdelen neem je mee. Zo kan een ondraaglijke schuldenlast uit het verleden door het faillissement worden opgelost.

Doorstart altijd haalbaar?

Maar ja, is een doorstart ook altijd haalbaar? Neen, helaas niet. Dat is natuurlijk wel de harde realiteit. Het faillissement is er natuurlijk niet voor niets. Daar moet een oorzaak voor zijn. Daarom de 10 belangrijkste tips als u een doorstart van een onderneming in overweging zou nemen:

  1. Verricht een kritische due diligence;
  2. Analyseer de kasstroom voor datum faillissement;
  3. Bestudeer de oorzaken van het faillissement; waarom kwam het bedrijf in moeilijkheden?
  4. Bedenk waarmee u die oorzaken weghaalt en hoe u die kasstroom weer gaat realiseren;
  5. Controleer of de klanten niet al hun weg gevonden hebben naar de concurrent;
  6. Onderzoek welke investering met de doorstart gemoeid is en of die investering financierbaar is;
  7. Beoordeel of het personeel nog van belang is;
  8. Maak een goed businessplan en realistische prognoses;
  9. Verdiep u in de wijze waarop een curator werkt, wat zijn of haar belangen zijn;
  10. Weet wat u mogelijkheden zijn als de curator niet wil meewerken;

En dit is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Er speelt vaak nog veel meer mee, maar dit zijn toch wel de belangrijkste elementen. En als u geen ervaring heeft met dit soort trajecten, dan zou ik ditmaal wel voor eigen parochie willen preken: laat u zich bijstaan door een deskundige op dit vlak. Toeval of niet, ik heb er wel verstand van. Lees ook mijn blog over mijn laatste succesvolle doorstart.

video-jl

Overweegt u een doorstart voor uw onderneming en wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem contact met mij op en maak gebruik van het gratis oriënterend gesprek. Vaak kan ik u al snel voorzien van een goede strategie. U kunt mij bereiken via onderstaande button, mobiel +31 6 26 53 23 20 of per mail leliveld@leliveldadvocaten.nl