Faillissement  van uw onderneming onvermijdelijk? Maar zouden de activiteiten van het bedrijf toch nog voldoende cashflow kunnen opleveren? Dan valt een doorstart na faillissement van de onderneming zeker te overwegen. Mr. James Leliveld, advocaat ondernemingsrecht en herstructureringen, geeft een voorbeeld uit zijn praktijk.

Het was een prachtig Nederlands bedrijf die groothandel in print benodigdheden. Een goede omzet, een gezond klanten bestand en prima resultaten. Het leven kan mooi zijn. Alleen jammer dat het bedrijf gedomineerd werd door een té onvoorzichtige moeder in de United Kingdom. Een moeder die niet alleen het bestuur vormde van de Nederlandse BV maar ook meerderheidsaandeelhouder was voor 90%.

Faillissement door mismanagement

Toen door mismanagement het faillissement van de moeder in de UK werd uitgesproken, was ook het faillissement van de NL dochter onvermijdelijk. Het domino effect deed onverbiddelijk haar werk; ook de NL dochter werd meegesleurd in het Engelse faillissement. Hoe gezond de Nederlandse BV ook was.

De minderheidsaandeelhouder in NL, tevens het lokaal management in NL kon niets meer doen. Deze moest met lede ogen toezien hoe de gezonde Nederlandse BV ten onder ging.

De minderheidsaandeelhouder kwam naar mij toe met de vraag of ik nog een procedure tegen de meerderheidsaandeelhouder kon starten. Natuurlijk zou dat kunnen, maar dit zou een hopeloze zaak zijn geweest. In dat geval zou namelijk een procedure in de UK gevoerd moeten worden en het was nog maar de vraag of er “nog iets te halen viel”. Een zeer onzekere maar ook kostbare route dus.

Doorstart als optie

Ik heb toen mijn cliënt gewezen op een betere optie. De mogelijkheid van een doorstart. Immers, alle ingrediënten van een succesvolle doorstart na faillissement leken aanwezig te zijn. Alles wees er op dat in een nieuwe onderneming voldoende cashflow gegenereerd zou kunnen worden. Er was sprake van een ervaren team met alle kennis in huis. Een team dat bekend was met alle inkoopkanalen en een clubje mensen dat beschikte over alle belangrijke contacten en klant gegevens.

Als het team  bereid zou zijn om mee te gaan in de nieuwe onderneming, het vertrouwen van leveranciers en klanten zou kunnen worden terug gewonnen, dan zou een doorstart zeker een grote kans van slagen hebben.

Zorgvuldige voorbereiding

Na een zorgvuldige voorbereiding heb ik samen met cliënt een nieuw businessplan voorgelegd aan het team. Het team was enthousiast over het plan. Men had er wel oren naar om mee te gaan in een doorstart. Die hobbel was dus genomen. Toen was het moment aangebroken om met de curator te onderhandelen over een eventuele goodwill en een activa passiva overdracht van de failliete onderneming.

Dit had de nodige voeten in aarde maar uiteindelijk is met de curator overeenstemming bereikt en is de doorstart inmiddels een feit. En niet zonder succes. Mensen zijn weer aan het werk en er wordt weer geld verdiend.

Ik heb al menige doorstart na faillissement mogen begeleiden en vaak met succes. Lees ook mijn blog met tal van handige tips voor een doorstart. Ik deel die informatie natuurlijk graag met u. Maar wilt u advies op maat, neem gerust contact met mij op.

Mooi vak heb ik toch. Keep you posted!

Overweegt u een doorstart voor uw onderneming en wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem contact met mij op en maak gebruik van het gratis oriënterend gesprek. Vaak kan ik u al snel voorzien van een goede strategie. U kunt mij bereiken via onderstaande button, mobiel +31 6 26 53 23 20 of per mail leliveld@leliveldadvocaten.nl